Monday, February 13, 2012

Tidak Terungkap - Episod 3

Ketika dia mula mengatur langkah, semua orang yang menyaksikan latihan aku pada pagi itu mula menepuk tangan berirama yang telah mereka reka sendiri setelah berhari2 berlatih setiap malam. Mujurlah, semalam ketika rehearsal baru mereka dapat menguasai tepukan berirama tersebut. Sebelum hari rehearsal itu, sangat menghampakan..

Setiap malam ketika mereka berlatih ada sahaja penduduk kampong yang dimasukkan ke hospital kerajaan dan klinik swasta. Setiap malam ada sahaja diantara mereka yang tersilap tepuk; tertepuk rakan disebelah sehingga membawa kepada “keteguran”(gangguan makhluk halus yang menyampuk manusia) malah ada juga penduduk kampong yang tertepuk nyamuk dan lalat. Sehingga ada yang dijangkiti penyakit demam kepialu, demam denggi dan pening lalat yang serius.

Mana tidaknya, setiap malam mereka dihimpunkan untuk mempersembahkan tepukan mereka. Alhamdulillah, penglibatan mereka sangat hangat sehingga dihebohkan dimedia massa seperti radio rasmi program ini Hot FM, Lebih Hangat Daripada Biasa. Mereka bercadang untuk meruskan penepukan program ini untuk musim yang ke-2 kelak.
Setiap malam diadakan proses penyingkiran bagi penduduk kampong yang tiada langsung bakat dalam tepukan berirama ini. Mereka sangat kecewa kerana tidak terpilih untuk dijadikan skuad elit penepuk tangan berirama di kampung ini; Kampung Pasir Putih.
Namun setelah mendengar nasihat daripada ketua kampong, semua redha dengan ketentuan yang telah ditakdirkan kepada mereka. Berikut adalah sedutan daripada ucapan ketua kampong Pasir Putih, Kazekage ke-4,

” Duhai penduduk kampong sekalian.. Sabar jak la kalau tak dapat menyertai program yang berprestij ini.. terima lah hakikat yang korang tak da bakat dalam bidang seni.. try la bidang lain k?”

Mancha mula melontarkan cakera padatnya kearah ku.. Dengan kelajuan cakera padat selaju 100km/j semua penonton termasuk aku sungguh teruja dengan lontaran yang cukup laju itu.. Seperti filem2 tamil yang aku tengok kat tv setiap hari ahad di TV2 tidak aku sia2kan.. Hahaha.. Aku melompat tanpa berlengah2 lagi dengan senyuman yang cukup sinis yang mampu mengguris perasaan insan yang sedang dilamun asmaradana.. Seiringan gerakan aku, muzik mula kedengaran..

No comments:

Post a Comment